O storitvi Google Iskanje knjig
Pregled
Misli in mnenja
Splošna pomoč

Partnerski program
Za založnike in avtorje
Včlanite se zdaj
Pomoč za partnerje

Knjižnični projekt
Pregled
Knjižnični partnerji
Pomoč za knjižničarje

Avtor Richard Lowry je našel več bralcev in izboljšal prodajo s pomočjo storitve Google Iskanje knjig

Vojaški zgodovinar in nekdanji mornar Richard Lowry se je zelo zanimal za operacijo Puščavski vihar, ki je se je odvijala leta 1991. Sčasoma je g. Lowry zbral precej gradiva o tem vojaškem postopku, vključno s podrobnostmi, ki jih je zbral, ko je pisal vsem ključnim generalom. Nabralo se mu je toliko podatkov, da se je odločil, da bo napisal knjigo – kroniko celotne operacije. Pisal jo je 12 let.

» O založništvu nisem vedel nič,« se Lowry spominja danes. »Mislil sem, da lahko nekam prinesem knjigo in nato se bo pojavila v vsaki knjigarni.« Ko ga je praksa nekoliko izučila, kot sam pravi, in ker je želel knjigo objaviti, je 300-stranski rokopis objavil s storitvami iUniverse. The Gulf War Chronicles se je prvič pojavila novembra 2003.

Kot marsikdo, tudi Lowry včasih vnese svoje ime v Google. Tako je odkril, da je njegova knjiga na voljo v programu Google Iskanje knjig. iUniverse se je združil s storitvijo Google Iskanje knjig, da bi tržil njegovo knjigo in njihove ostale publikacije prek Googla. Google Iskanje knjig omogoča iskanje po celotnem besedilu knjig, skupaj s spletnimi mesti in vsem ostalim, kar Google indeksira, in odrezke del nudi v storitvi Iskanje knjig, skupaj s povezavami do prodajalcev.

Programi za založnike in knjižnice
Katero vsebino Googlovi uporabniki vidijo iz dane knjige, je odvisno od tega, kako je knjiga dosegla Google Iskanje knjig. Tisti, ki najdejo naslove in so v Založniškem programu, lahko vidijo omejeno število strani iz knjige. Uporabniki, ki najdejo knjige z avtorskimi pravicami, ki jih je Google optično prebral v knjižničnem projektu, vidijo samo informacijsko stran z bibliografskimi podatki, številom pojavitev iskanega izraza, in pri večini knjig nekaj odlomkov besedila, kjer je ključna beseda uporabljena.

Veliki in majhni založniki uporabljajo Google Iskanje knjig kot brezplačno svetovno prodajno in tržno orodje, ki osebam, ki iščejo informacije, prikaže ustrezne besede in izraze v knjigah založnikov. Uporabljajo ga, da pritegnejo nove bralce in povečajo prodajo knjig, zaslužijo z Googlovimi kontekstnimi oglasi in bolje komunicirajo s strankami s pomočjo povezav »Nakup knjige«, ki vodijo nazaj na njihovo spletno mesto.

Ko se je knjiga The Gulf War Chronicles prvič pojavila v storitvi Google Iskanje knjig, je videl, da je njegova prodaja na indeksu Barnes & Noble »precej« poskočila – za 85 odstotkov – in tam je ostala.

Samostojni založniki, kot je iUniverse, so soočeni s posebnim izzivom, ko se trudijo zagotavljati, da bodo njihovi avtorji konkurenčni v poplavi novih knjig, ki izhajajo vsak mesec. iUniverse svojim avtorjem nudi vrsto tržnih storitev, kot je pomoč pri obveščanju javnosti in oglaševanju. Google Iskanje knjig koristi avtorjem, ker jim omogoča, da povečajo prepoznavnost njihovih knjig na Googlu, iUniverse pa izkorišča Google Iskanje knjig, da avtorjem pomaga tržiti in prodajati knjige.

Pridobivanje vidnosti in dvig prodaje
Čeprav je imel Lowry pomisleke pred tem, da bi bilo celotno knjigo mogoče preiskati po internetu in da bi uporabniki lahko brali odlomke, pa mu je bila predstavitev v storitvi Google Iskanje knjig všeč. »Knjiga je zelo lepo predstavljena. Mislim, da ni nobenega problema« glede pustošenja prodaje, pravi. Lowry se knjige ni trudil dodatno tržiti, toda ko se je The Gulf War Chronicles je prvič pojavila v storitvi Google Iskanje knjig, je videl, da je njegova prodaja na indeksu Barnes & Noble »precej« poskočila – za 85 odstotkov – in tam tudi ostala. »Google Iskanje knjig je neznansko pomagalo izpostaviti mojo knjigo,« pravi. Lowryju trženje lastnega dela ni tuje. Postavil je spletno mesto (www.gwchronicles.com), kot govornik gostuje na prireditvah in še naprej raziskuje in piše. »Knjiga se neha prodajati, ko nehaš prodajati knjigo,« pravi. Zato še posebej ceni, da je mogoče iskati znotraj knjige (»vsi, ki sem jih intervjujal, najdejo moje ime, in to je takojšnja prodaja,« pravi). Všeč mu je tudi, da je na strani več možnosti za nakup knjige.

Deloma zato, ker se je tako trudil promovirati svoje delo, je Lowry našel agenta in že ima pogodbo za drugo knjigo, ki jo bo izdal Berkley Publishing v začetku leta 2006. Poleg tega je začel pisati tretjo knjigo o marincih, ki služijo v Iraku, z naslovom U.S. Marine in Iraq – 2003, ki bo izdana kot del britanske serije o bojevnikih, založbe Osprey Publishing.

Tako Berkley kot Osprey sta založnika v programu Google Iskanje knjig, kar Lowryju zelo ustreza. »Zelo sem zadovoljen, da sodelujeta v storitvi Google Iskanje knjig, saj vem, da bo to pospešilo prodajo,« pravi. »Zelo kmalu bomo imeli vse znanje na svetu na dosegu roke, in storitev Google Iskanje knjig bo igrala pomembno vlogo pri prodiranju znanja v domove in podjetja.«

 

©2011 Google - Domača stran - O Googlu - Pravilnik o zasebnosti