O storitvi Google Iskanje knjig
Pregled
Misli in mnenja
Splošna pomoč

Partnerski program
Za založnike in avtorje
Včlanite se zdaj
Pomoč za partnerje

Knjižnični projekt
Pregled
Knjižnični partnerji
Pomoč za knjižničarje

O storitvi Google Iskanje knjig

Pregled | Zgodovina | Dejstva in zmote

Dejstva in zmote

Zmota: S storitvijo Google Iskanje knjig lahko katero koli knjigo brezplačno prenesete v svoj računalnik.

Dejstvo: Google Iskanje knjig vam pomaga pri odkrivanju knjig in ne pri prenašanju ali branju knjig, ne da bi plačali zanje. Ko najdete knjigo, za katero še veljajo avtorske pravice, boste videli samo majhen delček knjige – bodisi kratek opis ali prikaz vzorčnih strani – in povezave na strani, kjer jo lahko kupite ali si jo izposodite. Pri nekaj knjigah pa so avtorske pravice potekle, zato lahko knjigo prikažemo v celoti. (Več o knjigah v javni rabi v storitvi Google Iskanje knjig lahko preberete tukaj.)


Zmota: Pravite, da pri avtorsko zaščitenih knjigah prikazujete samo kratke izrezke, vendar vidim cele strani, torej kršite avtorske pravice.

Dejstvo: Kadar koli v storitvi Google Iskanje knjig vidite več kot le nekaj izrezkov, je to zaradi tega, ker se je avtor ali založnik pridružil našemu partnerskemu programu in nam dovolil, da vam pokažemo vzorčni prikaz, na podlagi katerega knjigo spoznate dovolj dobro, da se odločite, ali bi jo radi kupili. To storimo z založnikovim izrecnim dovoljenjem.


Zmota: Če je knjiga avtorsko zaščitena, je njeno optično branje brez dovoljenja protizakonito.

Dejstvo: To je verjetno najpogostejša napačna predstava o storitvi Google Iskanje knjig in tudi o zakonodaji s področja avtorskih pravic. Če je knjiga v javni rabi (avtorske pravice so potekle), je prikazana v celoti. Če je avtorsko zaščitena, uporabniki vidijo samo osnovne informacije (na primer naslov knjige in avtorjevo ime), največ dva ali tri izrezke iz knjige ter informacije o tem, v katerih knjižnicah se nahaja in kje jo je mogoče kupiti. Če založnik ali avtor želi, da njegove knjige ne digitaliziramo, nas preprosto prosi za to in jo izključimo. 

Storitev Google Iskanje knjig smo skrbno oblikovali tako, da jih uporabljamo pošteno in popolnoma v skladu z zakonodajo. Zakonodaja s področja avtorskih pravic je namenjena zaščiti in večanju vrednosti kreativnih del, da bi spodbudili njihovo ustvarjanje – v tem primeru torej, da bi avtorje spodbudili k pisanju, založnike pa k objavljanju. Prepričani smo, da lahko z ustvarjanjem novih možnosti, da bralci najdejo in kupijo knjigo, avtorjem in založnikom pomagamo, da jih prodajo več. Več o pošteni uporabi lahko preberete tukaj.


Zmota: Projekt bi bil sicer lahko v redu, vendar Google avtorjem in založnikom ne omogoča, da bi izbrali, ali se njihove knjige pojavijo v storitvi Google Iskanje knjig ali ne.

Dejstvo: Vsak založnik ali drug nosilec avtorskih pravic lahko katero koli izmed svojih knjig odstrani iz storitve Google Iskanje knjig. Podrobna navodila o tem smo objavili tukaj, tistim, ki jim to morda povzroča težave, pa je na voljo podporna skupina.

Ne pozabite, da v storitvi Google Iskanje knjig pod nobenim pogojem nihče nikoli ne bo videl cele strani avtorsko zaščitene knjige brez izrecnega dovoljenja nosilca avtorskih pravic. Če je knjiga avtorsko zaščitena, pokažemo samo izrezke besedila okrog iskalnega pojma, razen če nam nosilec avtorske pravice da izrecno dovoljenje, da prikažemo kaj več od tega.


Zmota: Googlu knjigarne, na primer Amazon, plačajo vključitev povezav na straneh storitve Google Iskanje knjig.

Dejstvo: Povezave do knjigarn na straneh storitve Google Iskanje knjig vključimo zato, ker bi radi uporabnikom omogočili preprostejše kupovanje, založnikom pa prodajanje knjig. Knjigarne ne plačujejo povezav na straneh storitve Google Iskanje knjig in Google ne dobi nobenega nadomestila, če kupite knjigo od enega izmed teh prodajalcev.


Zmota: Google kuje dobiček iz tujih knjig, tako da služi z oglasi na straneh storitve Google Iskanje knjig, zaslužka pa ne deli z nosilci avtorskih pravic.

Dejstvo: Google Iskanje knjig avtorjem in založnikom omogoča ogromno korist na velike Googlove stroške, kar je ravno obratno od kovanja dobička na tuj račun. Na stran z rezultati iskanja posamezne knjige ne damo oglasa, če nam nosilec avtorskih pravic ne da izrecne pravice za prikaz delov knjige in če ne želi prikaza oglasov. Kadar prikažemo oglase, večino prihodka prejme nosilec avtorskih pravic. Povedano drugače, storitev Google Iskanje knjig nam prinaša koristi samo, če koristi tudi našim založniškim partnerjem.

©2011 Google – Domača stranO GoogluPravilnik o zasebnosti